Vaksina Pfizer 94% e efektshme, zbulon studimi i 1,2 milion njerëzve

Një studim i madh i të dhënave nga Izraeli, tregoi se Pfizer goditi rastet simptomatike në mënyrë drastike në të gjitha grupmoshat.

Studimi i parë më i madh në botën reale të vaksinës Pfizer / BioNTech që do të rishikohet në mënyrë të pavarur, tregon se goditja është shumë efektive në parandalimin e Covid-19, në një moment potencial të rëndësishëm për vendet e dëshpëruara për t’u dhënë fund bllokimeve dhe për të rihapur ekonomitë.

Deri më tani, shumica e të dhënave për vaksinat e koronavirusit kanë ardhur nën kushte të kontrolluara në provat klinike, duke lënë një element pasigurie se si rezultatet do të përktheheshin në botën reale, raporton The Guardian, përcjell Albinfo.ch.

Hulumtimi në Izrael – dy muaj në një nga shpërndarjet më të shpejta në botë, duke siguruar një burim të pasur të të dhënave – tregoi dy doza të rasteve simptomatike të prera të Pfizer me 94% në të gjitha grupmoshat, dhe sëmundje të rënda me gati aq shumë.

Studimi i rreth 1.2 milion njerëzve gjithashtu tregoi se një goditje e vetme ishte 57% efektive në mbrojtjen kundër infeksioneve simptomatike pas dy javësh, sipas të dhënave të botuara dhe të vlerësuara nga kolegët në New England Journal of Medicine të mërkurën.

Rezultatet e studimit për Institutin e Kërkimit Clalit ishin afër atyre në provat klinike vitin e kaluar që zbuluan se dy doza u gjetën të jenë 95% të efektshme.

“Ne u befasuam, sepse prisnim që në mjedisin e botës reale, ku zinxhiri i ftohjes nuk mbahet në mënyrë të përsosur dhe popullata është më e moshuar dhe më e sëmurë, ju mund të mos merrnit rezultate aq të mira sa keni marrë në provat klinike të kontrolluara”, tha autori Ran Balicer. “Por ne e bëmë dhe vaksina funksionoi gjithashtu në botën reale”.

“Ne kemi treguar që vaksina është po aq efektive në nën-grupe shumë të ndryshme, tek të rinjtë dhe tek të moshuarit në ata që nuk kanë sëmundje të tjera dhe në ata me pak sëmundje shoqëruese,” shtoi ai.

Studimi sugjeron gjithashtu që vaksina, e zhvilluar nga prodhuesi i ilaçeve amerikane Pfizer dhe BioNTech i Gjermanisë, është efektiv kundër variantit të koronavirusit të identifikuar për herë të parë në Mbretërinë e Bashkuar. Studiuesit thanë se ata nuk mund të siguronin një nivel specifik të efektivitetit, por varianti ishte versioni mbizotërues i virusit në Izrael në kohën e studimit.

Hulumtimi nuk hodhi në dritë se si do të shkojë Pfizer kundër një varianti tjetër, tani dominues në Afrikën e Jugut, e që është treguar se ka ulur efektivitetin e vaksinave të tjera.