NASA përfundon me sukses uljen në Mars

Rover Perseverance ka zbarkuar në mënyrë të sigurt në Mars pas udhëtimit të tij prej 292.5 milion milje nga Toka, konfirmoi agjencia.

Roveri dërgoi imazhet e para të vendit menjëherë pas uljes, shkruan CNN.

Rover ka thënë se ka qenë në një udhëtim gati 300 milion milje që kur u largua nga Toka. Ai ishte larguar më shumë se 6 muaj më parë.

“Dashuria e njerëzimit me Marsin është një lidhje e qëndrueshme, plot çudi për mundësinë e jetës në këtë planet misterioz fqinj. Ky mision historik mund të kërkojë prova që mund të na japin përgjigjen”, ka thënë Rover.

Ai gjithashtu ka thënë se kërkimi i shenjave të jetës antike në Mars ka pas këmbngule, ndërsa helikopteri i parë fluturoi në një planet tjetër.

Rover më i sofistikuar i NASA-s, deri më sot ka një agjendë të mbushur për vitet e ardhshme.

Rover do të eksplorojë kraterin Jezero, vendin e një liqeni antik që ekzistonte 3.9 miliardë vjet më parë dhe do të kërkojë mikrofosile në shkëmbinjtë dhe tokën atj

Misionet pasuese do të kthejnë mostrat e kësaj faqe të mbledhur nga Këmbëngulja në Tokë në vitin 2030.

Kjo ishte ulja e nëntë e NASA-s në Mars.

Ndryshe, koha në një drejtim që u duhet sinjaleve të radios për të udhëtuar nga Toka në Mars është rreth 11 minuta, që do të thotë se shtatë minutat që duhen për anijen për të zbritur në Mars ndodhin pa ndonjë ndihmë ose ndërhyrje nga ekipet e NASA-s në Tokë.

Rover ka thënë se NASA është më i rëndë që ka provuar të ulet ndonjëherë, duke peshuar mbi një ton metrik.