Hudhra, një super-ushqim me vetitë e fuqishme

Nëse hani hudhër të papërpunuar, mos harroni se duhet ta shtypni ose ta grini për të aktivizuar vetitë e saja shëruese.

Konsumimi i hudhrës mund të jetë i mirë për trurin tuaj, veçanërisht me moshën. Përbërjet në hudhër përmirësojnë bakteret e zorrëve dhe kujtesën.

Hudhra është çmuar që nga kohërat e lashta, është e mirë për zemrën, e shkëlqyeshme për të luftuar infeksionet dhe kancerin.

Studimi, i paraqitur në takimin vjetor të Shoqatës Fiziologjike Amerikane në vitin 2019, konfirmon statusin e hudhrës si një super-ushqim, ndërsa mbështet edhe vetitë e saja të fuqishme medicinale, transmeton KosovaPress.

“Rezultatet tona tregojnë se konsumimi i ushqimeve me hudhër që përmbajnë sulfat mund të ruajnë shëndetin e zorrëve dhe të përmirësojnë funksionin kognitiv te njerëzit e moshuar”, thonë autorët e studimit.

Marrëdhënia midis baktereve të zorrëve dhe shëndetit të sistemit nervor është e njohur për një kohë të gjatë. Për shembull, te njerëzit me demencë, përbërja e mikroflora e zorrëve ndryshon nga pacientët e shëndetshëm.

Studimi përdori hudhër të freskët dhe më pas hudhër të vjetër (gjysmë të lartë) për të ekzaminuar komponimet që vijnë nga hudhra në trup.

Më pas u zbulua se këto komponime, të krijuara nga hudhra në trup, mund të mbrojnë trurin në disa mënyra:

Mbron nga sëmundjet neurodegjeneruese;

Parandalon dëmtimin e trurit pas ishemisë;

Mbron qelizat nervore nga apoptoza;

Parandalon vdekjen e qelizave oksiduese të shkaktuara nga beta-amiloid.

“Për më tepër, trajtimi me këtë përbërje të hudhrës (ekstrakt hudhre) parandalon degjenerimin e lobit frontal të trurit, përmirëson të mësuarit, ruan kujtesën, por gjithashtu rrit jetëgjatësinë”, thonë ekspertët.

Hudhra është e mirë për zemrën

Hudhra është e njohur për parandalimin dhe trajtimin e një game të gjerë të sëmundjeve kardiovaskulare dhe metabolizmit, duke përfshirë arterosklerozën, trombozën, presionin e lartë të gjakut dhe diabetin. Jo vetëm që rrit sistemin imunitar, ai rrit detoksifikimin dhe ka aktivitet antimikrobik, ai ka veti të fuqishme antioksiduese që përmirësojnë shëndetin.

Përveç kësaj, marrja e ekstraktit të hudhrës ka një efekt mbrojtës në elasticitetin e aortës. Aorta është arteria më e madhe që ka për detyrë transportimin e gjakut nga zemra në pjesën tjetër të trupit. Me kalimin e kohës, ngurtësia e aortës ndodh për shkak të moshës, por edhe për shkak të rrezikut të sëmundjes së zemrës, arrest kardiak dhe sulm në tru.

Sidoqoftë, njerëzit që përdorin ekstrakt hudhre kishin më pak të ngjarë të pësonin ngurtësi arteriale. “Të dhënat që kemi marrë nga studimi konfirmojnë bindshëm se marrja e hudhrave ka një efekt mbrojtës në elasticitetin e aortës që shoqërohet me plakjen”, thonë shkencëtarët.

Hudhra dhe lufta kundër kancerit

Hudhra ka veti që rrit imunitetin dhe për këtë arsye mund të jenë të dobishme në luftimin e infeksioneve të ndryshme. Kur 146 të rritur u ndanë në dy grupe për 12 javë, grupit të parë iu dha hudhra dhe grupi i dytë placebo. Më pas, u vërejt se përdoruesit e hudhrave kishin një rezistencë të mirë ndaj ftohjes dhe viruseve.

Në një studim tjetër që përfshin përdorimin e AGE (ekstrakt hudhre), ata vunë re se pacientët sëmuren më pak.

“Këto rezultate sugjerojnë që shtojcat AGE mund të përmirësojnë funksionimin e qelizave imune dhe janë pjesërisht përgjegjës për uljen e peshës, ftohjet dhe gripin.”

Efektet antikancerogjene të hudhrës janë studiuar mirë. Ata që konsumojnë sasi të mëdha të hudhrës së papërpunuar kanë një rrezik të ulët të kancerit të stomakut dhe zorrës së trashë. Për më tepër, për njerëzit që kanë kancere jo funksionale të zorrës së trashë, mëlçisë ose pankreasit, gjashtë muaj ekstrakt hudhre ka ndihmuar në forcimin e sistemit imunitar, duke sugjeruar se mund të jetë i dobishëm për sistemin imunitar në kohë stresi ose sëmundje.

Nëse shqetësoheni për erën e hudhrës, ky është një çmim i ulët për të paguar të gjitha përfitimet shëndetësore që merrni. Por mund ta zvogëloni duke përtypur mollë të papërpunuara, gjethe nenexhiku ose sallatë. Të gjitha këto produkte natyrale ulin ndjeshëm erën e hudhrës.