Kush do të ulet në fronin europian?

Lufta për të kapur selinë kryesore të Bashkimit Europian është e hapur dhe është një tërheqje mes presidentit francez, Emmanuel Macron dhe kancelares gjermane, Angela Merkel.

Vetëm 48 orë pas votimit, aleatët e të gjitha kohërave vendosën strategji, taktika dhe aleanca për dy koncepte të ndryshme të Evropës: për të mbrojtur ”status quo”-në, sipas Merkelit, dhe për të shtyrë programin e saj të reformës, sipas Macron, transmeton ATSH raportimin e meidave europiane.

Për herë të parë në më shumë se 20 vjet, zgjedhjet e së dielës thyen dualitetin e populistëve dhe socialistëve, të cilët së bashku nuk kanë më shumicën.

Për të krijuar një koalicion të qëndrueshëm, PPE dhe S&D kanë nevojë për mbështetjen e liberalëve (ALDE) ose të Gjelbërve ose të të dyve së ​​bashku.

Por, çdo zgjidhje, çfarëdo qoftë ajo, do të ketë çmimin e saj për të paguar.

Dhe në këtë rast çmimi është një nga problemet kryesore të institucioneve evropiane.

Skemat janë të ndryshueshme, siç janë shtrirjet në fushë, nga të cilat të paktën për momentin Italia duket e prerë, sepse L5Y dhe Lega nuk i përkasin asnjë prej familjeve të mëdha politike që drejtojnë lojërat.

Por, kryeministri Giuseppe Conte përsëriti se “Italia është një vend i madh dhe ka shansin të ketë rolin që meriton”.

Kryeministri Conte bisedoi me Merkelin, si një vend themelues dhe fuqi ekonomike, duke i kërkuar që Roma të ketë një komisioner me peshë, nëse është e mundur, atë të ekonomisë.

Qeveria ende nuk ka folur zyrtarisht për këtë, por përmenden shpesh edhe komisionet e Konkurrencës dhe Bujqësisë dhe emrat e Italisë janë ato të Giancarlo Giorgetti dhe Massimo Garavaglias